לפעמים, שווה לדבר בטון אחר…
אם בעבר נתפס הבטון כחומר גלם לבנייה בלבד, הרי שכיום הבטון מהווה פתרון נפוץ, הן לבנייה והן כאלמנט דקורטיבי
אם אלו רצפות בטון (מלוטש או לא), משטחי בטון או תקרות בטון חשופות, יותר ויותר אדריכלים ומעצבים מזהים ומתאהבים באפשרויות הבלתי מוגבלות שהבטון מספק.
המראה החשוף והתעשייתי הגיע, איך לא, ממפעלים ומבני תעשייה אשר מעצם תפקידם ושימושם, נשארו ריקים ועירומים מכל דקורציה. עם השנים גילו חלק מהמעצבים את קסמם של משטחי הבטון החשופים והתחילו לעשות בהם שימוש גם מחוץ למבני התעשייה.
חללים מסחריים ומשרדיים היו הראשונים שבהם נעשה שימוש נרחב בחומר הגלם המגוון הזה. רצפות חשופות היו פריצת הדרך הראשונה שבה עבר הבטון מהיסודות ומהקורות אל עבר מרחבי העבודה והמחייה. בתחילה, נעשה שימוש בבטון מלוטש כחומר סופי לרצפה (במקום כחומר יסוד בלבד).
אך עם ההתפתחות בסוגי החומרים ובטכניקות העבודה, טיפס הבטון מהרצפה והתחיל לשמש גם במשטחי עבודה מבוטנים, קירות בטון צבעוניים ותקרות בטון חשופות.
אט אט, גילו גם האדריכלים ומעצבי הפנים הפרטיים את קסמו של החומר והדרך ליישומו גם בבנייה ובעיצוב בתים ודירות, הייתה קצרה מאד.
כיום ניתן לפגוש את הבטון כמעט בכל חלל מעוצב, עם מגוון עצום של סוגים, מינים וטקסטורות. לא פעם, ניתקל במשטח בטון מעוצב ואפילו לא נבחין שמדובר בבטון.
הבטון של היום הוא, ללא ספק, כבר הרבה מעבר לערבוב של מלט ומים והוא מגיע במנעד אדיר של גימורים, צבעים ודרכי שימוש ויישום חלק מסוגי הבטון כוללים:
טיח מינרלי – המערב בתוך המראה שלו מראה מעורב של בטון ואבן. מאפשר גימור במראה חלק או מחוספס.
בטון אדריכלי – ציפוי צמנט המיועד לרצפות בטון וקירות. השימוש בחומר יכול להיעשות באופן ישיר על קירות בטון או רצפות בטון והתוצאה המתקבלת היא חזקה, מרשימה ועמידה במיוחד.
מיקרוטופינג – ציפוי דק על בסיס מינרלי המיועד לרצפות. מעניק לרצפות מראה טבעי של בטון חלק. ניתן לשימוש על גבי תשתיות קיימות כמו קרמיקה, מרצפות, מדרגות, משטחי עבודה ועוד.
ראוי לציין שהשימוש בבטון, בעיקר כחומר סופי ברצפות, אינו נטול חסרונות וסיכונים.
משטחים גדולים של בטון עלולים להיסדק עם הזמן כתוצאה משינויי טמפרטורה וכתוצאה מתזוזות (הן בקרקע והן במבנה עצמו).
בנוסף, מאחר ורצפות בטון הן משטח אחד רציף ולא אריחים הניתנים להפרדה, כל צורך בתיקון צנרת, נזילות ותיקוני תשתית אחרים, ידרוש שבירה של המשטח והשלמת החלק השבור, בצורת תלאי, לאחר סיום התיקון. תיקונים כאלה ייפגמו במראה הרציף והחלק של הרצפה לאורך זמן.